Met arbeidsmediation kun je een conflict op de werkvloer vaak goed oplossen, maar soms is samenwerking niet meer mogelijk. Zorg dan dat je goed uit elkaar gaat voor werknemer en organisatie. Als de arbeidsrelatie of de organisatie te erg is veranderd, kan exit mediation de beste keuze zijn.
Wat is exit mediation?
Als tijdens of zelfs al voor de mediation de wens is geuit om uit elkaar te gaan, dan start de arbeidsmediator
in samenspraak met jullie een exit mediation. In een exit mediation gaan jullie in gesprek om afspraken te maken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, die voor jullie beide aanvaardbaar zijn. Als de afspraken wederzijdse instemming hebben dan worden deze vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst
en wordt deze door jullie ondertekend. Tijdens de exit mediation wordt de mogelijkheid geboden om je te laten bijstaan door een (juridisch) adviseur, zodat je overziet wat je tekent. Het is aan jou of je de adviseur wil laten deelnemen aan de mediation, of dat hij of zij op de achtergrond adviseert. De geheimhouding geldt ook voor de eventuele adviseurs. Vooraf stem je wel altijd af wat je voorkeur heeft, zodat de ander niet verrast wordt als er onaangekondigd een adviseur aan de tafel zit.
5 voordelen van exit mediaton
- Afspraken vallen onder de geheimhouding.
- De belangen achter de standpunten worden helder waardoor je snel tot een passende oplossing komt.
- Het ontslag wordt eerder aanvaard door actieve deelname aan een oplossing.
- Vertrek is minder ingrijpend door persoonlijke aanpak in plaats van afdwingen.
- Voorkomen van een juridisch traject dat in veel gevallen een negatieve impact heeft.
Meer weten over het inzetten van exit mediation? Neem contact met ons
op en laat je vrijblijvend adviseren.