Zieke werknemer

Mediation bij ziekte

Een ziekmelding door een medewerker vanwege een conflict op werk, of door overbelasting? Ziekte is vervelend voor zowel werknemer als werkgever. Hoe zorg je dat de medewerker weer snel herstelt en voorkom je dat het een langdurige ziekte wordt?

Arbeidsmediation bij zieke medewerker
Een zieke werknemer is niet alleen vervelend omdat diegene zijn of haar werk niet kan doen, maar ook omdat het werk overgenomen moet worden en voor meer druk op de werkvloer zorgt. Als werkgever wil je  graag weten wat er nodig is voor herstel en hoelang het zal duren. Maar ook wat er nodig is voor re-integratie. Als medewerker wil je ook niet ziek thuis zitten en wil je zo snel mogelijk herstellen.

Re-integratieverplichting zieke werknemer
In 2002 is de Wet verbetering poortwachter (Wvp) ingevoerd. In deze wet zijn de rechten en de plichten van de werknemer en de werkgever geregeld bij (langdurig) ziekteverzuim. 
Als een werknemer ziek thuis is, ben je als werkgever verplicht om tot 2 jaar loon door te betalen, maar ook de wettelijk verplichte acties uit te voeren. Pas als de re-integratie handelingen niet tot terugkeer in het arbeidsproces hebben geleid, is een aanvraag op grond van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) mogelijk.

Wanneer de zieke werknemer een WIA-uitkering aanvraagt, toetst het UWV of zowel de werkgever als de werknemer voldoende re-integratie activiteiten hebben uitgevoerd. Als het UWV vindt dat de werkgever  onvoldoende heeft gedaan zoals het niet inzetten van mediation dan kan dit leiden tot een verplichting van doorbetaling van salaris en verlenging van het opzegverbod tijdens ziekte tot maximaal nog een jaar. Andersom kan een medewerker een loonsanctie krijgen, waardoor hij of zij (tijdelijk) geen loon krijgt of zelfs terug moet betalen. 

Re-integratie met mediation
Arbeidsmediation kan één van de re-integratie inspanningen zijn. Een mediator gespecialiseerd in arbeidsrecht kijkt samen met de zieke werknemer en diens leidinggevende naar de mogelijkheden om weer terug te keren naar de werkvloer en wat daarvoor nodig is. 

Voordelen mediation bij re-integratie zieke werknemer:

- Bespreekbaar maken van arbeid gerelateerde oorzaken voor ziekte.

- Gezamenlijk wensen bespreken voor de re-integratie.

- Draagvlak voor een zorgvuldige re-integratie.

- Voorkomen van langdurige ziekte.

- Voldoen aan de verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter.

Meer weten over het inzetten van mediation bij een zieke werknemer? Neem contact met ons op en laat je vrijblijvend adviseren. 




Share by: