Een goed gesprek als oplossing voor ziekteverzuim: menselijke aanpak boven wetgeving

Menselijke aanpak boven wetgeving als oplossing voor ziekteverzuim

zieke man zittend op de rand van zijn bed in een blauw geruite pyjamabroek en een wit T-shirt met zijn linkerhand op zijn voorhoofd

Oplossing voor ziekteverzuim: de menselijke aanpak door een goed gesprek te hebben i.p.v. protocollen

In onze moderne werkomgeving is ziekteverzuim een terugkerend onderwerp. Traditioneel gezien kijken we vaak naar regelgeving en protocollen om ziekteverzuim te beheersen. Echter, een recent artikel op Intermediair wijst op een andere, wellicht effectievere benadering: het belang van een goed gesprek. Hierin wordt benadrukt dat menselijkheid en dialoog de sleutels zijn tot duurzame inzetbaarheid en een gezonde werk-privébalans.


Het probleem met huidige aanpak

Veel bedrijven vertrouwen op strikte protocollen en wettelijke richtlijnen om ziekteverzuim te beheersen. Hoewel deze regels bedoeld zijn om zowel werknemers als werkgevers te beschermen, kunnen ze vaak onpersoonlijk en rigide aanvoelen. Dit kan leiden tot een cultuur waarin werknemers zich niet op hun gemak voelen om open te praten over hun gezondheid en welzijn. Bovendien kan een focus op regelgeving de werkelijke oorzaken van verzuim verdoezelen, zoals stress, werkdruk, en persoonlijke problemen.


Het belang van de menselijke maat

Het artikel op Intermediair benadrukt het belang van de menselijke maat bij het aanpakken van ziekteverzuim. Dit betekent dat werkgevers en leidinggevenden moeten investeren in echte gesprekken met hun werknemers. Een open en eerlijke dialoog kan veel effectiever zijn in het begrijpen en oplossen van de oorzaken van ziekteverzuim dan een louter bureaucratische aanpak.

Een goed gesprek betekent luisteren naar de werknemer, begrip tonen voor zijn/haar situatie, en samen zoeken naar oplossingen. Dit kan variëren van aanpassingen in werktijden of -omstandigheden tot het bieden van ondersteuning bij persoonlijke problemen. Door deze benadering voelen werknemers zich gehoord en gewaardeerd, wat hun welzijn en loyaliteit aan de organisatie bevordert.


Praktische stappen naar betere gesprekken

Om de overgang te maken van een regelgerichte naar een mensgerichte aanpak, zijn er enkele praktische stappen die organisaties kunnen nemen:
   

  1. Training voor leidinggevenden: Leidinggevenden moeten worden getraind in communicatievaardigheden en het voeren van empathische gesprekken. Dit helpt hen om signalen van stress en overbelasting te herkennen en hierop te reageren.
  2. Cultuur van openheid: bevorder een werkomgeving waar openheid en eerlijkheid worden aangemoedigd. Dit kan door het goede voorbeeld te geven en zelf open te zijn over uitdagingen en welzijn.
  3. Regelmatige check-ins: plan regelmatige één-op-één gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers. Deze check-ins moeten niet alleen gaan over prestaties, maar ook over welzijn en werk-privébalans.
  4. Flexibiliteit en ondersteuning: bied flexibiliteit in werktijden en werkomstandigheden en zorg voor toegang tot ondersteuningsdiensten zoals counseling of stressmanagementtraining.

Het verminderen van ziekteverzuim vraagt om meer dan alleen het volgen van wettelijke richtlijnen en protocollen. Door te investeren in goede gesprekken en een cultuur van menselijkheid en openheid te bevorderen, kunnen organisaties niet alleen ziekteverzuim verminderen, maar ook de algehele tevredenheid en productiviteit van hun werknemers verhogen. Zoals het artikel op Intermediair terecht aangeeft: soms hebben we geen wet nodig, maar een goed gesprek.


Wilt u meer weten over hoe mediation u kan helpen? Neem dan vandaag nog contact op met Het Mediators Collectief voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Delen

linker- en rechterhand met blokje met het woord conflict en blokje met tekst mediator
25 oktober 2024
Mediation kan verplicht worden als er een mediationclausule in de overeenkomst vermeld staat.
opgebrande lucifers
7 oktober 2024
Mag je wel verbouwen, naar een concert of feestje gaan terwijl je ziek thuis bent vanwege een burn-out? Dit roept vaak discussie op, zowel op de werkvloer als thuis. In deze blog zetten we de regels op een rij en kijken we naar wat wel en niet verstandig is.
Logo UWV
3 september 2024
De Wet Verbetering Poortwachter is erop gericht om zieke werknemers zo snel mogelijk weer te laten terugkeren op het werk. In de Wvp, die per 1 april 2002 van kracht ging, staan regels waaraan werkgevers en werknemers zich moeten houden bij langdurig ziekteverzuim, vooral in het eerste jaar.
Share by: