De Hoge Raad heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over het gebruik van mediationclausules in contracten. Deze uitspraak kan invloed hebben op iedereen die een contract tekent waarin staat dat partijen eerst mediation moeten proberen voordat ze naar de rechter stappen. Maar wat betekent dit nu precies, en wat moet je als burger weten?
Een mediationclausule is een afspraak in een contract waarin staat dat de betrokken partijen verplicht zijn eerst mediation te proberen om hun geschil op te lossen. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke mediator beide partijen helpt om samen tot een oplossing te komen, zonder dat een rechter hier direct aan te pas komt.
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat zo'n mediationclausule soms wel degelijk verplichtend kan zijn. Dit betekent dat als je een contract hebt ondertekend waarin staat dat je eerst mediation moet proberen, je hier niet zomaar onderuit kunt. Je bent verplicht om op zijn minst een serieuze poging te doen om het conflict via mediation op te lossen, voordat je naar de rechter kunt stappen.
Het idee achter deze uitspraak is dat mediation vaak een minder belastende en goedkopere manier is om een geschil op te lossen dan een rechtszaak. Het kan bijvoorbeeld sneller zijn en minder spanning opleveren tussen de betrokken partijen. De Hoge Raad benadrukt dat partijen die een mediationclausule hebben afgesproken, hier serieus naar moeten handelen. Het is dus belangrijk om te beseffen dat als je zo'n clausule in een contract ziet staan, je ook echt bereid moet zijn om eerst mediation te proberen.
Toch zijn er ook grenzen aan deze verplichting. De Hoge Raad gaf aan dat als er geen redelijke kans is dat mediation zal slagen – bijvoorbeeld als de verhouding tussen de partijen te zeer verstoord is – je alsnog direct naar de rechter kunt gaan. Ook mag een verplichte mediationclausule niet betekenen dat je voor onbepaalde tijd vastzit en je recht op toegang tot de rechter wordt ontzegd.
Als je een contract aangaat waarin een mediationclausule staat, betekent dit dat je moet beseffen dat mediation niet zomaar een optie is, maar een verplichte stap kan zijn. Het is een manier om te proberen conflicten op te lossen zonder direct juridische stappen te zetten; en dit kan in veel gevallen gunstig zijn voor beide partijen. Het is echter ook goed om te weten dat als mediation niet mogelijk of zinvol is, je nog steeds de mogelijkheid hebt om naar de rechter te gaan.
De uitspraak van de Hoge Raad benadrukt het belang van mediation als eerste stap in conflictbeslechting als dit in een contract is opgenomen. Het kan een goede manier zijn om sneller en op een minder confronterende manier tot een oplossing te komen. Tegelijkertijd zorgt de uitspraak ervoor dat je rechten als contractpartij beschermd blijven: als mediation geen kans van slagen heeft, kun je alsnog naar de rechter.
Mediation kan een waardevolle stap zijn om conflicten op te lossen, maar het is belangrijk om te begrijpen wat je rechten en verplichtingen zijn als je een contract met zo'n clausule ondertekent.
Wilt u meer weten over hoe mediation u kan helpen? Neem dan vandaag nog contact op met Het Mediators Collectief voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Het Mediators Collectief | privacy disclaimer | website realisatie door Smart-Site |