Burn-out regels bij ziekte

Burn-out? Dit zijn de regels.

Verbouwen of naar een feestje gaan tijdens een burn-out? Dit zijn de regels

Een burn-out is een serieuze mentale aandoening waarbij zowel geest als lichaam volledig uitgeput zijn door langdurige stress. Toch kunnen er misverstanden ontstaan over wat wel en niet mag tijdens een burn-out. Een veelgestelde vraag is: mag je wel verbouwen, naar een concert of feestje gaan terwijl je ziek thuis bent vanwege een burn-out? Dit roept vaak discussie op, zowel op de werkvloer als thuis. In deze blog zetten we de regels op een rij en kijken we naar wat wel en niet verstandig is.


Wat is een burn-out precies?

Een burn-out kan ontstaan meestal na een lange periode van overbelasting. De symptomen variëren vaak van extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid tot gevoelens van hulpeloosheid. Mensen met een burn-out hebben vaak geen energie meer voor alledaagse taken en het kan een tijd duren voordat zij hersteld zijn. Rust is dan ook essentieel om te kunnen herstellen, maar wat betekent rust in de praktijk?


Ziekte en activiteiten tijdens een burn-out

Er is sprake van tijdelijk ongeschikt voor werk. Maar, het begrip “ongeschikt” is niet zwart-wit. De vraag die veel mensen stellen is: mag je nog andere activiteiten ondernemen, zoals een verbouwing in huis plannen, of zelfs een avondje naar een feestje of concert gaan?

In principe is het antwoord ja, mits het past binnen het herstelproces. Volgens de Nederlandse wetgeving zijn activiteiten die bijdragen aan het herstel niet verboden, ook niet als je ziek bent. Het is echter belangrijk om hier een aantal zaken in overweging te nemen.


De invloed van activiteiten op herstel

Het doel van thuisblijven met een burn-out is herstel. Activiteiten zoals een verbouwing, feestje of concert kunnen in bepaalde gevallen een positieve invloed hebben, bijvoorbeeld door afleiding of ontspanning. Maar de keerzijde is dat ze ook vermoeiend kunnen zijn en stress kunnen veroorzaken, waardoor ze het herstel juist vertragen.

Een goede maatstaf is om te bedenken of de activiteit daadwerkelijk bijdraagt aan jouw herstel. Kan een concert een moment van ontspanning bieden zonder dat het je uitput? Helpt een lichte verbouwingsklus je om je huis comfortabeler te maken zonder dat het te veel van je energie vraagt? Deze overwegingen zijn cruciaal bij het maken van een beslissing.


Communicatie met de bedrijfsarts en mediation

Een belangrijk onderdeel van het herstelproces bij een burn-out is het contact met de bedrijfsarts. Hij of zij begeleidt het traject en geeft advies over welke activiteiten wel en niet verstandig zijn. Het is essentieel om transparant te zijn naar je werkgever en bedrijfsarts over wat je doet. Als je plannen hebt om bijvoorbeeld naar een feestje te gaan, bespreek dit dan met de bedrijfsarts. Het advies van de bedrijfsarts is hierin leidend.


De balans vinden

Tijdens een burn-out is balans vinden essentieel. Enerzijds wil je niet volledig inactief zijn, omdat dit de kans op depressieve gevoelens kan vergroten. Anderzijds moet je oppassen dat je jezelf niet te veel belast. Kies dus activiteiten die je helpen ontspannen zonder dat ze te veel energie vergen. Een rustig feestje of een kleinschalige verbouwingsklus kan positief zijn, zolang je luistert naar je lichaam en grenzen stelt.


Wees eerlijk naar jezelf

Tot slot is eerlijkheid naar jezelf cruciaal. Voel je dat een activiteit je meer stress oplevert dan het je goed doet? Durf dan nee te zeggen. Een burn-out is een signaal van je lichaam dat het te veel is geweest, en het herstel kan alleen plaatsvinden als je dat signaal serieus neemt. Activiteiten die bijdragen aan ontspanning en herstel zijn prima, maar forceer niets.


Mediation bij conflicten rondom herstel

Soms kunnen de verwachtingen van de werkgever of collega's botsen met jouw eigen tempo van herstel, vooral als er activiteiten worden ondernomen die "niet bij ziekte lijken te passen." Mediation kan hierbij helpen door beide partijen op een open en constructieve manier te laten communiceren. Dit voorkomt escalatie van misverstanden en zorgt ervoor dat er in wederzijds overleg een weg wordt gevonden die je herstel bevordert.


Hoewel het verleidelijk kan zijn om tijdens een burn-out toch bepaalde activiteiten te ondernemen, zoals een verbouwing of het bezoeken van een feestje, is het belangrijk om altijd in gedachten te houden dat je herstel op de eerste plaats komt. Bespreek je plannen met je bedrijfsarts en zorg ervoor dat wat je doet ook daadwerkelijk helpt in je herstelproces. Mochten er spanningen ontstaan met je werkgever, dan kan mediation een waardevolle rol spelen om misverstanden op te lossen en wederzijds begrip te creëren. Zo geef je jezelf de beste kans op volledig herstel.


Neem contact op met Het Mediators Collectief om er achter te komen of mediation in uw situatie zinvol zou kunnen zijn.

Delen

opgebrande lucifers
07 okt, 2024
Mag je wel verbouwen, naar een concert of feestje gaan terwijl je ziek thuis bent vanwege een burn-out? Dit roept vaak discussie op, zowel op de werkvloer als thuis. In deze blog zetten we de regels op een rij en kijken we naar wat wel en niet verstandig is.
Logo UWV
03 sep, 2024
De Wet Verbetering Poortwachter is erop gericht om zieke werknemers zo snel mogelijk weer te laten terugkeren op het werk. In de Wvp, die per 1 april 2002 van kracht ging, staan regels waaraan werkgevers en werknemers zich moeten houden bij langdurig ziekteverzuim, vooral in het eerste jaar.
Grijs geldkistje met sleutel in sleutelgat + papieren euro's en eurostukken op de voorgrond
door R.D. Anroedh 14 aug, 2024
Arbeidsmediation en loonstop bij onvoldoende medewerking 
Share by: